استیضاح میکنم، پس هستم| چگونه پزشکیان از وزارت تا ریاست هدف تسویه حساب سیاسی قرار گرفت؟
رویداد۲۴ | روح انگیز درّی: استیضاح وزرای مسعود پزشکیان در مجلس دوازدهم بیش از آن که بر اساس و مبنای استفاده نمایندگان مجلس از ابزار نظارتی باشد، نشان از نزاع ناتمام انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم دارد. نزدیکان کاندیداهای رقیب پزشکیان در مجلس آستین بالا زدند که اگر نشد از صندوق رای پزشکیان را از گردونه رقابت حذف کنند چه باک و غم که با ابزار استیضاح وزرایش دولت را کند و زمین گیر کنند.
این که هنوز ۶ ماه از عمر دولت چهاردهم نگذشته و نام ۴ وزیر برای استیضاح در مجلس روی کاغذهای جمع آوری امضا میچرخد، هیچ نشانی از کارآمدی مجلس ندارد. تنها نشانی این خبر استفاده سیاسی از بازوی نظارتی خانه ملت است.
اگرچه کمیسیون انرژی ساعاتی پیش اعلام کرد که استیضاح وزیر نفت منتفی است، اما سه نام دیگر کماکان در راهروهای بهارستان در هدف استیضاح قرار دارد؛ فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی، عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد و امور دارایی و احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی.
استیضاح همتی؛ به نام جهش قیمت دلار و به کام چه کسی؟
هفته گذشته بود که حسینعلی حاجیدلیگانی، عضو هیئت رئیسه کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در ۹ دی از کلید خوردن طرح سوال از وزیر اقتصاد و امور دارایی درباره علت افزایش بیش از ۳۹ درصدی نرخ ارز از شروع به کار دولت چهاردهم تاکنون در طول مدت حدود پنج ماه خبر داده بود.
این که نرخ ارز در کشور در ماههای اخیر زیر التهابات شدید منطقه و رخدادهای بی سابقه بین ایران و اسرائیل به این نقطه رسیده یک بحث است و این که چرا امضاکنندگان نامه استیضاح وزیری که تعداد قابل توجهی از آنها در مجلس قبل هم حضور داشتند، در مقابل رشد ۱۷۹ درصدی نرخ ارز در دولت سیزدهم سکوت کردند، بحثی دیگر است.
بیشتر بخوانید: نمایندگان چه انگیزهای برای استیضاح وزرا دارند؟ | استیضاح زودهنگام وزیر چه تاثیری بر اقتصاد کشور میگذارد؟
فراموش نکنیم که قیمت دلار در دو سال و هفت ماه نخست دولت سیزدهم، ۱۷۵ درصد رشد داشت. البته از دیوار صدا در آمد و از نمایندگان در استیضاح خاندوزی نه!
این که همتی شش ماه نشده باید پاسخگوی بازار ارزی باشد که زیر بمباران اخبار متلاطم شد، اگر نشان از رویه سیاسی نمایندگان نیست، نشان چه چیز میتواند باشد؟!
طرح استیضاح علیه میدری؛ مخالفان پابرجای سیاسی
استیضاح وزیر کار نیز به تازگی در سامانه مجلس ثبت شده است. ۱۵ دی ماه احمد نادری، عضو هیئترئیسه مجلس شورای اسلامی، از ثبت رسمی ۲ طرح استیضاح وزرای دولت در سامانه مجلس خبر داده بود؛ طرحهای استیضاح عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد و محسن پاکنژاد وزیر نفت.
ماجرا برای وزیر نفت البته سرنوشت متفاوتی پیدا کرد؛ او که به دلیل قطعی برق و کمبود گاز در کشور، به کمیسیون انرژی و کمیسیون اصل ۹۰ فراخوانده شده بود، به دلیل انصراف برخی نمایندگان، فعلا از حد نصاب قانونی افتاد.
استیضاح میدری، اما رنگ و بوی مخالفت سیاسی دارد. احمد میدری چهرهای بود که از ابتدای معرفی شدن به مجلس دوازدهم به دلیل گرایشهای سیاسی و نوع نگاهی که به موضوعات بنگاهداری داشت، مورد پسند نمایندگان مجلس نبود. تغییرات در زیر مجموعههای این وزارتخانه هم که البته به مذاق نمایندگان خوش نیامده است.
استیضاح صادق مالواجرد؛ اخم کمیسیون عمران به خانم وزیر
مردادماه سال جاری در زمان بررسی کابینه پیشنهادی مسعود پزشکیان محمدمنان رئیسی، عضو کمیسیون عمران مجلس و البته عضو جبهه پایداری در جریان بررسی صلاحیت وزیر پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی جملاتی را گفت که نشان میدهد بنای برخی نمایندگان با گرایشهای سیاسی نزدیک به این نماینده و البته بخشی از کمیسیون عمران مجلس از زمان آغاز به کار دولت «استیضاح صادق مالواجرد» بوده است. او در مردادماه سال جاری در مخالفت با گزینه پیشنهاید پزشکیان گفت: «اکنون به نمایندگانی که به اسم زن بودن، فرزند شهید بودن، همشهری بودن و... برای فرزانه صادق مالواجرد رای جمع میکنند، هشدار میدهم که کمتر از یک سال دیگر دنبال جمع آوری امضا برای استیضاح او هستند و در این مدت مردم از بحران مسکن و گرانی آن بیش از پیش رنج میبرند.»
این که این نماینده مجلس از پیش از آغاز به کار صادق مالواجرد بنا را بر استیضاح او در کمتر از یک سال گذاشته و این مساله را به صراحت نیز بیان میکند، نشان میدهد بحران مسکن و گرانی آن – که بحرانی با عمر بیش از یک دهه در بازار مسکن کشور است- تنها بهانه و دکوری برای پوشش تلاش برخی نمایندگان برای حذف وزیر زن از این وزارتخانه و البته سنگ اندازی در مسیر کار دولت پزشکیان است.
استیضاح سیاسی؛ از پزشکیان تا وزرای پزشکیان
مسعود پزشکیان در دولت دوم سید محمدخاتمی وزیر بهداشت بود، خود طعم استیضاح سیاسی را چشیده است. مجلس ششم دو سال بعد از آغاز به کار مسعود پزشکیان او را به دلیل آنچه «انتصابات، مشکلات دارو، تعرفههای پزشکی و سفرهای خارجی» میخواند استیضاح کرد.
بهزاد نبوی، نایب رئیس مجلس ششم که کمتر در دفاع از وزرا سخن میگفت، در دفاع از پزشکیان به میدان آمد و گفت که بخشی از انتقادات استیضاح کنندگان مربوط به مسائلی است که در گذشتههای وزارت بهداشت ریشه دارد و مربوط به دوره وزارت او نیست.
استیضاح پزشکیان همزمان با حمله به خوابگاه دانشگاه علامه و ناآرامیها در تهران بود. همین مساله در سخنان نبوی نیز یادآوری شد و گفت که «مباحث مطرح شده در گفتههای استیضاح کنندگان مسائل مهم کشور نبوده و برای دیدن مسائل مهم کشور، نمایندگان باید سر به کوچه و خیابان بزنند.»
جان کلام این که مساله راز و بحران مسکن و مشکلات حوزه کار و تامین اجتماعی داستانی نبوده و نیست که وزیری در کمتر از ۶ ماه بتواند آن را حل کند. آن هم در وضعیت فعلی روابط خارجی کشور و بحرانهایی که مسیر رشد اقتصادی را کور کرده است. ای کاش نمایندگان پیگیر استیاضح وزرای پزشکیان همان توصیح نایب رییس مجلس ششم را فارغ از گرایش سیاسی اش گوش کنند و برای دیدن مشکلات واقعی «سری به کوچه و بازار» بزنند.
آخه رسانه ی اصلاحات چی اگر رییس جمهور از طیف مقابل بود و این کار رو کرده بود تا به حال خودکشی کرده بودید